NYTT ÅR, NYA MÖJLIGHETER OCH

en ny design!!! Äntligen. Jag är helnöjd, den här designen känns så mycket mera mig. Jag hoppas ni också gillar den. Hur viktigt tycker ni det är med designen på eran och andras bloggar?
Jag tänkte på det sa i intervjun jag gjorde med henne förut: "Då förstod jag inget om bloggdesign och det kändes inte roligt att blogga på en "ful" sida då jag är ganska estetisk av mig".
Det här kan jag verkligen hålla med med en snygg design känns det så mycket roligare att skriva. Det känns som att det här med blogg, design, kollage osv. går hand i hand. Eller hur?

Hur mycket av en bloggs design spelar in när ni läser den, eller vad spelar det för roll i eran alldeles egna blogg? Finns det någon koppling mellan en snygg design och en "bra" blogg, alltså måste en "bra" blogg ha en snygg eller tilltalande design (utseende)?
 

ALL PUBLICITY....

is good publicity?

Jag var inne för någon dag sedan på Katrin Schulmans blogg och läste det här inlägget . Det fick mig verkligen att fundera över vad som är rätt och fel att publicera, vad man egentligen får skriva. Det är inte precis första gågen jag har funderat över det men när jag läste det här kändes det så självklart var går gränsen egentligen?
Det var väldigt intressant att läsa både kommentarerna på Katrins blogg som det var på tjejens hon hade hängt ut. Vissa tog det inte så allvarligt men många var/är ändå upprörda över det här inlägget. Gå in och läs, det ger en funderare (om inte det så kanske några skratt). Här har ni tjejens version. Ord mot ord, internets baksida tycker jag. Jag tycker det är svårt att ta ställning i en sån här fråga för det kanske just sånt här som är en del av tryckfriheten för att hårddra det. Men jag tycker absolut alla borde känna eller hitta en gräns. Lämna ut sig själv fine men att lämna ut andra bör man nog tänka sig för en extra gång. Jag skall kolla upp reglerna kring det här, hade varit intressant att veta hur de dras. 

Läs inläggen och kom sedan tillbaka hit och berätta era åsikter, var går gränsen egentligen? Eller är det bara ett knep för att få fler läsare?
Är det sånt här som gör en blogg "bra" och intressant att läsa? Berätta dina tankar kring det här:)

p.s. inom kort har min blogg en ny look, jag längtar

JUST A THOUGHT

På Blogg Esse:s bloggtjänster (blogg.se och webblogg.se) har det under det senaste dygnet skapats:

1191 bloggar

53761 inlägg

68065 kommentarer

Galet, undra hur stora siffrorna skulle vara om man mätte hela världens bloggande, bara en tanke sådär..hittade det här på blogg.ses startsida, har aldrig lagt märke till det förut faktiskt.


BLÅGUL

För att ta reda lite på hur bloggandet har utvecklas i Sverige har jag pratat lite med  per mail. Det var hon och Je son som skrev en av de uppsatserna som jag använde mig av när jag skrev inlägget om bloggens historia och hon hjälpte mig att hitta övrigt material. Jag ställde frågan om på vilket sätt hon tycker att bloggandet har utvecklas i Sverige sedan de skrev uppsatsen 2003. Just den här frågan tyckte hon var svår att besvara, hon sa att blir rena spekulationer från hennes sida på den frågan. Men att bloggandet har slagit igenom på en bred front är något som är säkert. När de skrev uppsatsen fick det ofta förklara vad en blogg var för något, även för de människor som ändå hade ganska bra nätkoll. Det behövs absolut inte göras idag förklarar hon.


Skillnaden mellan bloggar, innehållsmässigt i Sverige och resten av världens länder  har hon ingen vidare koll på idag.  Det är svårt att veta eftersom ens språkkunskaper begränsar ju en såklart. Steffanie läser uteslutande svenska bloggar och några engelsk- och tyskspråkiga. Jag var även lite nyfiken att veta skillnaden mellan vårat blågula land och bloggens födelseland USA och hörde mig för om det var något Steffanie visste om. USA är längre fram (såklart). Redan 2003 när de skrev uppsatsen fanns det bloggar i USA med fler läsare än normalstora svenska dagstidningar.


Steffanie själv började skriva dagbok på nätet i mars 1998. Då fanns det inga bloggverktyg eller gratisställen att blogga på utan hon kodade html-sidorna och byggde arkiv själv. Så höll hon på fram till 2003 när hon upptäckte Movable Type, det verktyg Steffanie använder än idag.


Vi diskuterar även professionella bloggare i Sverige alltså de som har som jobb att blogga. Steffanie sa något väldigt intressant och sant angående det så jag tänker helt enkelt citera henne:

"Att skriva en blogg är ju att vara ganska personlig i sitt tilltal. Jag tycker det är kul att traditionella medier förstått att de kan utnyttja bloggformatet. Att läsarna är intresserade av den formen av korta, snabba reflektioner. Att bloggen kan ge en helhetsbild av en journalist, ämnesexpert, politiker eller vem bloggaren nu är. Ta Magnus Uggla till exempel, som varit otroligt reserverad med att dela med sig av sitt privatliv i intervjuer i traditionell media. Sen startar han en blogg och vräker ut tio inlägg per dag med rapporter från familjelivet och vad han själv, hans barn och fru gör. Bloggen blir en av Sveriges största och blir sen uppköpt av Aftonbladet, en av hans tidigare "fiender". Uggla förklarar sin kovändning med att han i bloggen kontrollerar slutprodukten, vilket han inte gör om han skulle avslöja samma saker i en intervju till en Aftonbladet-journalist."


Slutligen så frågade jag Steffanie om hon kan se något negativt med bloggandet. Hon tycker egentligen inte det finns det. Bara att man möjligen ska ta en ordentlig funderare över vad man väljer att skriva om och vad man vill hålla för sig själv. Och att man ska vara medveten att alla googlar alla, även dina framtida arbetsgivare. Är det här något ni läsare funderar på när ni skriver?

Här listar hon några av sin favoritbloggar:

I kategorin personliga bloggar är det hennes tre bästa vänninors bloggar:

blogg.paradisgatan.se

heltidsmamman.spaces.live.com

rabarberrabarber.blogspot.com


Yrkesrelaterade:

Martin Jönsson om reklam och medier

Bisonblogg

Beta Alfa

Kändisbloggar:
Magnus Uggla

Mia Skäringer

Katrin Schulman


7 SNABBA

Idag svarar även T på mina sju standard frågor. Andledning till varför jag ställer samma frågor är för att jag tycker det är intressant att läsa alla olika svar på samma frågor. Och det blir mycket mer intressantare då man kan jämföra de olika svaren sedan,  eller vad tycker ni som läser?:)
Tobias är 17 år och går andra året på gymnasiet. Även känd som (en) Här kan ni läsa hans svar:

1. Vad bloggar du om?
Jag bloggar om allt från personliga saker till musik och mode


2. När började du blogga? Och hur kom det sig?
Mars 2007. Ville komma ihåg alla roliga helger med mina vänner


3. Varför bloggar du?
Gillade att läsa andra bloggar och ville prova själv, och då fastnade jag


4. Fördelar och nackdelar med att blogga?
Att få beröm av människor och nackdelen är att det tar tid


5. Vad tänker du på när du publicerar ett inlägg och du vet att alla kan läsa det. Jag tänker på var man lägger personlighetsnivån och språket osv.?
Läser alltid igenom inlägget en gång


6. Hur mycket tid tar bloggandet upp, om du skulle uppskatta?
3 timmar om dagen kanske?


7. Får du några inkomster eller fördelar på ditt bloggande, i så fall vad? Är det något du sträva efter?
Inga stora summor, än så länge. Fördelar kan vara att jag blivit bjudna till mingelkvällar.


ESTETISK



Jag heter S och är 24 år. Har pluggat psykiatri i två år och är färdigutbildad om bara två veckor.

Gillar katter, människor, kläder, shopping, inredning, umgås med vänner, familj och pojkvän.


- Vad bloggar du om?

Jag bloggar om mitt liv, mina tankar och mina känslor. Vad jag tycker om tänker om olika saker. Jag bloggar om kläder, shopping, mina katter, om musik, film och mycket mer.


- När började du blogga?

Jag startade bloggen två månader innan jag satte igång. Då förstod jag inget om bloggdesign och det kändes inte roligt att blogga på en "ful" sida då jag är ganska estetisk av mig.

När jag sedan lärde mig, vilket jag gjorde på en kväll, så började blogga direkt. Sedan dess var jag fast. Jag har varit aktiv på bloggen i 5 månader.

Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig och har varit aktiv på internet i många år och fört dagböcker osv. Det föll sig naturligt att börja blogga och det är roligt att man kan få skapa sitt egna lilla kryp-in.


- Varför bloggar du?

För att kunna uttrycka mig själv i olika sammanhang. Att få min röst hörd och för att det är jätteroligt! Nästan alla i min familj bloggar: jag, pojkvännen, katten (haha), mamma, bror och syster. Det är ett bra sätt att få kontakt med andra människor och få följa med i andras liv.

I början var bara mer som en rolig grej, nu är det ett stort intresse. Man går och tänker på vad man kan blogga om, man lägger märke till saker mycket mer nu, tex samtal med människor, kläder osv. Allt man kan blogga om helt enkelt.


- Fördelar och nackdelar med att blogga?

Fördelen är att man blir så himla glad av att skriva av sig och få uttrycka sig. När man får många kommentarer från alla söta människor runt om i landet blir man ibland helt rörd, över att en annan människa tar sig tid att läsa det jag skriver. Mest smickrande är det såklart om de besöker bloggen fler gånger, då vet man att dom gillar den. Men jag vill ändå poängtera att jag bloggar inte för någon annan utan enbart för min egen skull och skulle aldrig blogga om något som inte är "jag".

Nackdelarna är väl de elaka anonyma kommenterar man får. Det är så fegt att inte kunna stå för vad man tycker. Jag tar visserligen inte illa upp men man blir mest irriterad. Men jag brukar kolla deras ip-adresser iallafall, sen är dom inte så jätteanonyma ändå!


- Vad tänker du på när du publicerar ett inlägg och du vet att alla kan läsa det. Jag tänker på var man lägger personlighetsnivån och språket osv.?

Jag tänker på att inte använda alltför många svordomar! Och att stavningen ska var så felfri som möjligt.  Jag är väldigt personlig när jag skriver men inte privat. Jag skulle aldrig lämna ut mig själv.

Jag skulle heller aldrig publicera ett inlägg som jag skulle få skämmas över, tex någon åsikt jag inte står för. När det gäller bilder så tänker i banorna "Hur skulle min familj och vänner reagera om de såg denna bilden?" Blir svaret negativt lägger jag inte upp den. De ska inte få skämmas på min bekostnad.


-Hur mycket tid tar bloggandet upp, om du skulle uppskatta?

Allt från 15 minuter om dagen upp till 6-7 timmar. Hur mycket jag bloggar beror helt på hur mina dagar ser ut. Men det är ju inte så att jag sitter och skriver på bloggen konstant i 6 timmar utan det är också tiden det tar at hitta bilder, göra kollage, söka runt på roliga saker att blogga om, svara på kommentarer osv.


-Får du några inkomster eller fördelar på ditt bloggande, i så fall vad? Är det något du strävar efter?

Nej, jag tjänar ingenting på min blogg. Jag har en annons men det är ingen pay-per-click utan jag får lite rabatt när jag handlar hos henne.

Men visst, det skulle säkert vara jätteroligt att bloggen som ett extraknäck, så länge jag slipper ha massa annonser på hela bloggen är jag nöjd. Det var ju det där med det estetiska :P


IF YOU WANNA BE ON TOP

Idag så bjuds det på några frågor ställda till bloggtoppen, längre nere kan du läsa frågor och svar från bloggtoppens egna Jimmy Holmlund. Jag blev extra glad när bloggtoppen ville ställa upp och svara på några frågor. Det var nämligen på bloggtoppen som jag hittade de första bloggarna som jag började följa. Den allra första bloggen jag klickade in på regelbundet var Rars faktiskt. Vilken var den första bloggen ni läste?


- Berätta lite historia kring bloggtoppen.se, när startade ni och varför (hur kom ideen)?

 
Bloggtoppen startade i augusti 2005, då bloggar i Sverige fortfarande inte var ett så jättestort fenomen. Det var svårt att hitta bloggar med ett bra innehåll och några kataloger/tjänster för bloggar fanns nästan inte. Idén kom av att jag själv satt och försökte hitta intressant läsning och bestämde mig för att "finns ingen tjänst för att hitta intressant läsning får jag skapa den själv".
 
- Hur tycker ni är det bästa sättet att marknadsföra sin blogg?
 
Marknadsföring har inte varit så intressant, och är fortfarande inte intressant för de flesta bloggare. Däremot har marknadsföringen, och kapitaliseringen, av bloggar blivit  tydlig under 2007. Poängen med bloggar har sedan starten varit att föra ut sitt ord, men detta hade inte samma syfte såsom exempelvis tidningar och dylikt.  Skribenten skrev för att han eller hon ville. Bloggandet var inte i huvudsak för en allmänhet, utan för de närmaste läsarna (bekanta och de som var intresserade av samma områden). Marknadsföringen av en blogg blev viktigare när även företagare hakade på trenden, bloggosfären förändrades och Bloggtoppen blev uppmärksammad på detta.
När företag och professionella bloggare blev stora kom många klagomål till bloggtoppen om att dessa inte hörde hemma i bloggosfären, det är därför vi idag har en kategori för företagsbloggar. Men, marknadsföringen är viktig för de som monetiserat sin blogg eller har målet att nå en så bred publik som möjligt. I dagsläget (men som alltid) är det bästa sättet att marknadsföra sin  blogg genom att skapa ett rikt och välskrivet innehåll. Folk vill läsa vettiga inlägg, varför detta är det absolut viktigaste  för en marknadsförare att poängtera. Välskrivna bloggar marknadsför sig själv, organiskt. Marknadsföring av bloggar är endast relevant att tala om man har ekonomiska intressen av att driva bloggen.
 
- Varför bloggtoppen.se? (som marknadsföring, läsare, bloggare)


Bloggtoppen är en tjänst för bloggare och bloggläsare. För bloggaren  själv då han/hon ser hur utvecklingen av besöksstatistiken ser ut. För bloggläsare då man är intresserad av att se vilka bloggar som är välbesökta just nu.
 
- Vad tror ni om framtiden för bloggar?


Mycket svårt att sia om, men under 2008 tror jag att vi kommer att se ytterligare någon medialt skapad blogg, liknande Shulmantypen, som även den lever under ett antal månader. Jag tror att vi kommer att se mer avslöjanden från bloggare direkt. Med detta menar jag att nyheter kommer att skapas inom bloggosfären  istället för som det i stort sett varit under senaste året, att bloggar kommenterar tidningarnas nyheter. Rent tekniskt kommer antagligen mobilbloggande att öka i och med att fler och fler tjänster för direktuppladdning av bilder/film erbjuds.


JAG TALAR UT

Efter att ha gjort några intervjuer och läst kommentarer (vilket har varit sjukt kul att läsa) så har jag kommit fram till att det är svårt att säga en generell andledning till varför människor bloggar. Era svar och kommentarer har varit olika och varierande och det är det som gjort det så intressant. Och det är väl det som har fått mig att inse att det är väldigt individuellt varför man bloggar. Jag fastnade för det här som Daniel sa: "Jag skriver mitt egna språk och jag använder ibland lite mycket svordomar men eftersom det är min blogg så bestämmer jag själv hur jag ska uttrycka mig." Det är väl det som gör bloggar så bra eftersom de är personliga, eller hur?

Många av svaren var dock lite inne på samma spår att många bloggar för att få skriva av sig och många drar paralleller till dagboksskrivandet. Jag tror att detta är en grund till varför många bloggar. Dessutom tror jag att man måste tycka att det är roligt och vara intresserade av att skriva för att driva en blogg, eller är det något självklart för att driva en blogg att man tycker det är roligt att skriva?

Något mer jag fastnade för när jag läste igenom de här intervjuerna var hur mycket tid bloggandet kan ta upp. Det flesta som jag har intervjuat hittils är mer eller mindre aktiva bloggare och bloggerskor och det tar upp minst en timme om dagen, det är ju som en hobby? Eller hur ni ser på erat bloggande, är det en hobby för dig?

Intäkter genom sin blogg, är något jag är intesserad av. Jag är nyfiken på att veta hur mycket pengar man kan tjäna på sin blogg, annonspengar och liknande. Är det någon som vet eller har någon aning om var jag kan hitta det så hör så gärna av er :)

Nu har jag fått skriva av mig mina tankar och jag måste hålla med alla om att är otroligt skönt att skriva av sig ibland och det är något alla borde göra:) Och så vill jag bara tacka alla som har ställt upp.

RSS 2.0